Microsoft geeft pc-fabrikanten de schuld van de slechte verkopen van Windows 8 en is van plan om Windows 8 opnieuw te lanceren in februari. Dit meldt het Britse The Register op basis van anonieme bronnen.

Microsoft heeft specifieke en duidelijke richtlijnen gegeven over welke hardware het wilde voor machines die Windows 8 zouden gaan draaien. Hiermee wilde de softwaregigant de nieuwe mogelijkheden van Windows 8 laten zien.

De softwaregigant heeft een wedstrijd gehouden tussen de computerfabrikanten. De computers die Microsoft het beste vond, kregen de titel ‘Hero PCs’ en ‘Featured PCs’. Het was de bedoeling dat er 10 Hero-pc’s kwamen om wereldwijd mee te adverteren en 20 Featured-pc’s om in de winkel te zetten en te promoten.

Echter, dat plan mislukte en het lukte Windows 8 niet om een aanzienlijke impact te maken op de pc-verkopen, zo stelde Gartner.

Bronnen laten weten dat Microsoft de computerfabrikanten de schuld geeft, omdat deze te weinig touchgebaseerde producten hebben gelanceerd. Tijdens één meeting kreeg een systeemfabrikant de wind van voren. Die fabrikant legde aan Microsoft echter uit: "We konden het ons niet veroorloven om veel producten, veel high-end touchproducten te maken. We vonden dat klanten eerder alleen naar die producten kijken en vervolgens de goedkope apparaten kopen", zo vertelt een bron.

Microsoft is nu van plan om Windows 8 opnieuw te lanceren in februari. Op dinsdag gaf het bedrijf de lanceerdatum van de Surface Pro. De bron vertelt tegenover The Register echter dat Microsoft de relaunch van Windows 8 plant.

Wat de relaunch van Windows 8 precies inhoudt, is nog niet duidelijk.