De Samsung Galaxy S 4 komt naar Nederland zonder de Exynos 5 Octa-processor van Samsung zelf, een teleurstelling waarvan de vermoedde oorzaak vooralsnog leek te liggen in het ontbreken van 4G-ondersteuning in de bijbehorende chipset. Nu blijkt echter dat deze wel alle frequenties ondersteunt, is de reden van ons gemis onduidelijk maakt.

Iedereen die zich verheugde op Samsung’s Galaxy S 4 en de bijbehorende superieure achtvoudige processor, kwam tijdens de introductie bedrogen uit. Toen bleek dat een deel van de verkoopgebieden genoegen moeten nemen met een 1,9 GHz quad-core. Daaronder valt ook Nederland.

Samsung presenteerde de quad-core-variant wel als de 4G-versie, daarmee suggererend dat de variant met de Exynos 5 Octa-processor deze netwerken niet ondersteunt. Een tweet van @SamsungExynos laat echter weten dat die suggestie niet klopt: "Update: De Exynos 5 Octa ondersteunt LTE op alle 20 banden," zo leest de tweet.

Dus waarom moeten veel westerse landen het stellen zonder de processor met acht kernen? Samsung’s stilte wijst naar het gerucht over productieproblemen, waardoor het bedrijf de gaten moet vullen met een Snapdragon 600 quad-core processor.

Het verschil in prestatie tussen de twee processoren is overigens niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk is de Exynos 5 Octa vooral efficiënter doordat een prestatiegerichte quad-core en een zuinige quad-core de werkzaamheden verdelen, wat prestaties én energiebesparing kan opleveren.