2min

Intel heeft vorige week in Beijing enkele presentaties gehouden over de nieuwe Haswell-processors die het binnenkort zal uitbrengen. Eén van de presentaties betrof het overklokken van de processors, daaruit zou blijken dat het makkelijker wordt om de processors sneller te maken, dat geldt ook voor de varianten die niet speciaal op overklokken gericht zijn.

Tijdens het Intel Developer Forum in Beijing lichtte Intel enkele aspecten van de Haswell-processors toe. De vierde generatie Core-processors zal eenvoudiger van een hogere snelheid voorzien kunnen worden dan waarop ze standaard zullen draaien. Alle Haswell-processors krijgen gelijksoortige mogelijkheden als de high-end Sandy Bridge-E-lijn, wat betekent dat gebruikers de Base Clock (BCLK) van de processors 5 tot 7 procent hoger instellen.

Ook kan de keuze worden gemaakt uit drie frequenties, naast de standaardfrequentie van 100 MHz kan ook gekozen worden voor 125 en 166 MHz. De frequenties van andere interne componenten zullen zich automatisch aanpassen om de stabiliteit van het systeem te controleren. Die mogelijkheid was er bij Sandy Bridge niet, waardoor de processors niet veel sneller konden draaien dan standaard het geval was. ]Dit ondervonden wij zelf ook bij het recenseren van Sandy Bridge.

De multiplier van de processors kan op maximaal 80, 64 of 48x worden ingesteld bij een BCLK van respectievelijk 100, 125 en 166 MHz. Dat maakt in theorie een maximale kloksnelheid van rond de 8 GHz mogelijk.

Elke processor wordt voorzien van een geïntegreerde voltage-regulator (iVR). Voorheen werd dit component geïntegreerd in het moederbord, maar Intel neemt die taak zoals verwacht over van fabrikanten. Wel zullen fabrikanten bij andere onderdelen zoals spoelen, condensatoren, en FET’s nog het verschil kunnen maken wat betreft stabiliteit bij het overklokken.