Intel’s volgende tock, genaamd Haswell, kreeg de afgelopen maanden stukje bij beetje meer aandacht in de media. Vandaag is er wederom wat nieuws te melden: Intel’s Haswell-processor zal vermoedelijk voorzien worden van nauwkeurige spanningsregelaars. De integratie van deze spanningsregelaars zou er voor zorgen dat Haswell-processors een klapje zuiniger kunnen worden, zonder dat de systeemprestaties negatief beïnvloed worden.


De spanningsregelaars bevinden zich normaal gezien op het moederbord. Het gaat hierbij om fasen met een betrekkelijk hoge prijs, welke daarnaast ook relatief veel ruimte innemen rondom de processor. Intel wil de integratie van dit onderdeel in eigen hand nemen om het verbruik van systemen verder in te kunnen dammen, maar ook omdat het bedrijf niet altijd tevreden is met de kwaliteit van deze componenten in huidige oplossingen.

Bij Haswell zou Intel nog van plan zijn om de spanningsregelaars in een aparte chip in de processor te plaatsen, in een volgende processorgeneratie moeten de regelaars echt in de die worden geplaatst. Een uitgelekte slide van Intel toont dat het gaat om een speciale chip die bestaat uit twintig cellen, waarvan elke cel zestien fasen ondersteunt. Een simpele rekensom toont aan dat de Haswell-processor dan goed is voor 320 fasen, wat erg veel is. Met zo veel fasen kan Haswell erg nauwkeurig omspringen met het stroomverbruik.

Dat is echter niet het enige, de spanningsregelaars zijn ook in staat om bepaalde componenten zoals bijvoorbeeld rekenkernen of de GPU volledig uit te schakelen, wanneer deze tijdelijk niet gebruikt worden door het systeem.

Intel heeft vooralsnog geen reactie gegeven op het nieuws over Haswell. Afgelopen weekend werd duidelijk dat de Haswell-processors uitgesteld worden tot eind mei of begin juni.