1 min

Intel kondigt een USB 3.0 ‘SuperSpeed’ hardware-update aan die data overbrengen versnelt en tegelijkertijd de stroomtoevoer vergroot. Dat betekent sneller bestanden overzetten, maar ook efficiënt de accu opladen zonder afhankelijkheid van een stekkerkabel.

De reeds aangekondigde update voor USB 3.0 SuperSpeed schroeft de stroomvoorziening op van 10 naar 100 Watt, met maximaal 20 volt op 5 ampère. Intel biedt verschillende stroomprofielen aan, waaronder een 60W-variant voor laptops en de 10W-standaard, met 5V en 2A voor smartphones. De maximale capaciteit voor data-overdracht is verdubbeld naar 10Gbps.

De techniek maakt de vele stekkers overbodig, door het systeem te vervangen met een enkel USB 3.0 SuperSpeed-centrum. Televisie, laptop, monitoren en externe harde schijven kunnen allemaal aan een serie USB-poorten gekoppeld worden en behoeven geen aparte krachtbron.

"Dit gaat de manier veranderen waarop computers, randapparatuur en zelfs HDTV’s niet alleen stroom consumeren maar er ook in voorzien. Een HDTV met ingebouwde USB-hub kan niet alleen data overbrengen maar ook al je apparaten opladen," zegt Jeff Ravencraft van het USB Implemeters Forum. "Deze stroomvoorzieningscapaciteit gaat het gebruikersgemak voor consumenten vergroten, rommel thuis en op het werk verminderen, maar ook de bergen elektronisch afval terugdringen."

Het zal hoe dan ook wel nog lang duren voordat fabrikanten van randapparatuur er van uit kunnen gaan dat een aparte adapter overbodig is, aangezien de USB 3.0-standaard zelf nog aan het inburgeren is. De update is alleen geldig voor nieuwe apparatuur.