1 min

Uit de aankondiging van de Nokia Lumia 928-smartphone blijkt dat de Windows Phone Store nu 145.000 apps heeft.

Het huidige app-aanbod is een van de grootste nadelen van Windows Phone 8. Vanwege het kleine marktaandeel van het mobiele besturingssysteem blijven ontwikkelaars weg en kiezen zij ervoor hun apps alleen voor iOS en Android te ontwikkelen. Omdat de apps ontbreken, blijven vervolgens ook weer de gebruikers weg.

Microsoft kondigde in juni aan dat Windows Phone beschikte over 100.000 apps. Nu, 11 maanden later, gaat het om minder dan 145.000 apps. Dat betekent dus 45.000 apps die zijn uitgebracht, wat duidt op een dalende groei. Had de groei zoals die in juni was, doorgezet, dan hadden er in januari al 140.000 apps in de Windows Phone Store aanwezig moeten zijn.

Dit betekent dat er slechts 2800 apps per maand bij zijn gekomen. Tussen november 2011 en oktober 2012 ging het echter nog om 7300 apps per maand. Dat is een aanzienlijke daling.

Gezien het platform van Microsoft wel aan het groeien is, is het vreemd dat het app-aanbod niet mee groeit. Mogelijk is dat toch omdat het aandeel in de Verenigde Staten zeer klein is, in tegenstelling tot enkele Europese landen. Wel is het Microsoft gelukt enkele grote namen aan de Windows Phone-catalogus toe te voegen, zoals een YouTube-app en een app voor Hulu, een grote video-on-demanddienst in de Verenigde Staten.

Microsoft heeft nog niet gereageerd op de cijfers.