Vandaag heeft Tami Reller, Windows CFO bij Microsoft, gesproken op de JP Morgan Media & Telecom Conferentie en daar heeft ze de naam Windows 8.1 bevestigd en laten weten dat de update gratis zal zijn voor bestaande Windows 8-gebruikers.

De naam Windows 8.1 stond eigenlijk al min of meer vast doordat er verschillende testversies van Windows 8.1 zijn uitgelekt en ook al tientallen screenshots online zijn te vinden waarin de naam vernoemd wordt. Windows 8.1 ging eerder door het leven met de codenaam Windows Blue.

Ontwikkelaars zullen eind juni de beschikking krijgen over een previewversie van Windows 8.1 zodat zij alvast hun apps kunnen aanpassen op de nieuwe versie. Ook kunnen wij als journalisten de versie dan helemaal door lopen om alle nieuwe functies en mogelijkheden te bespreken.

Microsoft zal Windows 8.1 gaan verspreiden als gratis update via de Windows Store. Als je Windows 7 hebt, kan je dus niet gratis upgraden naar Windows 8.1. Je zal dan eerst Windows 8 moeten aanschaffen, al zal het waarschijnlijk ook mogelijk worden om Windows 8.1 aan te schaffen.

Verwacht wordt dat er met de komst van Windows 8.1 ook veel nieuwe 7 en 8 inch Windows-tablets zullen verschijnen. Dat is iets wat met de huidige Windows 8-versie niet mogelijk was. Daarnaast zullen er flink wat verbeteringen worden doorgevoerd in de gebruikersinterface, zodat deze beter overweg kan met een toetsenbord en een muis.

Gisteren verscheen er op Techzine al een uitgebreide blogpost over Windows 8.1, waarin we de geruchten en de feiten van elkaar hebben gescheiden.