1 min

De Tweede Kamer vraagt naar wetgeving die telecomproviders verplicht om beltegoed minimaal een half jaar tot een jaar te laten gelden. De Kamer wil dat minister Henk Kamp van Economische Zaken de houdbaarheid zo snel mogelijk wettelijk vastlegt.

De samenspraak van D66, PvdA, PVV, CDA en SP ontspringt uit een eerdere actie van de Consumentenbond, die zich herhaaldelijk uitsprak tegen de beperkte houdbaarheid van beltegoed. Het maandelijks onbenutte restant zou Vodafone, KPN en T-Mobile gezamenlijk elke maand 68 miljoen euro opleveren.

"Doordat maatschappijen hoge tarieven rekenen als abonnees buiten hun bundel bellen, kiezen veel mensen voor een duurder abonnement," licht D66’er Kees Verhoeven toe. "Daardoor houden ze aan het einde van de maand belminuten over, die ze na een maand meteen kwijt zijn. Wie weleens een maand veel moet bellen, is alsnog de klos."

De D66 is voor houdbaarheid van minimaal een half jaar. Regeringsfractie PvdA zegt het plan in het debat met Kamp te zullen steunen. Ook CDA, PVV en SP willen de geldigheid verruimen. De VVD is tegen de verplichting, stellend dat het niet aan de overheid is om zich hier in te mengen.