Een volledig geüpdatete HTC One S draait momenteel op Android 4.1.1 Jelly Bean. Daar zal het ook bij blijven, HTC is niet voornemens om de smartphone nog van verdere updates te voorzien. Dat betekent ook dat de nieuwste Sense-skin niet naar dat toestel wordt gebracht.

HTC’s keuze is enkel te verklaren met het gezegde tijd is geld, want de hardware van de smartphone van 15 maanden oud is toereikend voor de meest recente versie van Android. Zo beschikt de HTC One S (review) over een dual-core processor die tikt op 1,5 GHz en 1GB werkgeheugen.

HTC meldt het volgende: "We kunnen bevestigen dat de One S geen updates voor Android en Sense zal krijgen. We realiseren ons dat dit voor sommigen teleurstellend nieuws zal zijn, maar onze klanten kunnen ervan verzekerd zijn dat de smartphone ontworpen is om een goede audio- en camera-ervaring te bieden."

Moeilijkheden met Android
Het doorvoeren van updates voor Android-toestellen blijft één van de grootste obstakels voor Google en fabrikanten van smartphones met dat besturingssysteem. Het duurt maanden voordat een nieuwe Android-versie na uitgave ook op de gemiddelde smartphone belandt en soms gebeurt dat helemaal niet, zoals nu dus het geval is.

Enkel wanneer je een toestel uit de Nexus-lijn van Google neemt, loop je de kans de dans te ontspringen. Zelfs dat laatste is betrekkelijk: de HTC Nexus One en Samsung Nexus S uit 2010 kregen nooit een update naar Android 4.2. Dat terwijl de iPhone 4 van Apple, eveneens uit 2010, nog van iOS 7 zal worden voorzien en dus nog minimaal tot medio 2014 up-to-date zal zijn.