Het ziet er meer en meer naar uit dat er geen iPad mini Retina dit jaar zal verschijnen. Eerdere geruchten leken erop te wijzen dat dat kwam vanwege productieproblemen. Nu meldt de Digitimes dat er intern binnen Apple een debat wordt gevoerd of een Retina-versie van de iPad mini niet de verkopen van de iPad zal drukken.

Apple presenteerde op dinsdag zijn kwartaalcijfers en hoewel het bedrijf de verwachtingen van Wall Street wist te evenaren en er zelfs bovenuit wist te stijgen, daalde de winst in vergelijking met vorig jaar aanzienlijk. Dit kwam vooral omdat de winstmarges voor Apple kelderden, omdat de iPhone 4 en 4S zo vaak verkocht worden.

Vanwege die dalende marges is Apple nu mogelijk bang dat een iPad mini met Retina-scherm de normale iPad-verkopen zal doen dalen, wat nog minder winst zou betekenen. De huidige iPad mini drukt namelijk al de verkopen van de normale iPad en een Retina-versie zou die trend alleen maar doen versterken.

Uit eerdere informatie bleek dat Apple mogelijk dit jaar een iPad mini met enkele kleine wijzigingen zal lanceren en dat volgend jaar dan de Retina-versie zal verschijnen.

In 2012 zei Tim Cook overigens nog: "Hoe wij kijken naar kannibalisatie is dat we het liever zelf doen dan dat we het iemand anders laten doen." Als hij daaraan vasthoudt, lijkt het dus dat een iPad mini met Retina-scherm toch zou gaan verschijnen.