Microsoft gaat dit jaar nog weliswaar enkele updates uitrollen voor Windows Phone 8 maar een echte grote update zit er niet in. De update naar Windows Phone 8.1 wordt pas begin 2014 verwacht. Nokia, de belangrijkste Windows Phone fabrikant, baalt hier duidelijk van. Ook het ontbreken van belangrijke apps is Nokia een doorn in het oog.

Het is Bryan Biniak, de vice president van app ontwikkeling bij Nokia, die in een interview met de International Business Times voorzichtig uithaalt naar Microsoft. Hoewel hij Microsoft niet direct aanvalt laat hij wel weten dat tijd wel degelijk belangrijk is. Windows Phone is begonnen aan een groei en het gestaag opbouwen van marktaandeel. Blijven innoveren en door ontwikkelen is daarbij belangrijk maar dan moeten grote updates niet te lang op zich laten wachten.

Zo stelt Biniak onder meer dat als een gebruiker veel gebruik maakt van een app die nog niet op Windows Phone beschikbaar is, je dat direct een potentiële verkoop kost. Microsoft en Nokia moeten er alles aan doen om zoveel mogelijk apps beschikbaar te krijgen op Windows Phone. Daarbij moeten budgetten, jaarafsluitingen en targets geen rol spelen. "Op dit moment is Nokia afhankelijk van een partner en daar moet het bedrijf op wachten. Dat is niet een situatie waarin je je wilt begeven", aldus Biniak.

Ondanks dat zal Nokia echt moeten wachten tot Microsoft klaar is om de Windows Phone Blue uit te rollen, welke pas ergens begin 2014 wordt verwacht.