Veel gebruikers met een Windows Phone-toestel die graag Instagram gebruiken zijn aangewezen op de onofficiële Instagram-app Instance. Instance is in staat om foto’s te maken net als Instagram en deze vervolgens wel te uploaden naar Instagram. Alleen sinds gisteren lijkt Instagram deze app te hebben geblokkeerd. Alle foto’s die door Instance worden geüpload worden daarna weer automatisch verwijderd van Instagram.

Facebook, de eigenaar van Instagram, heeft nog niet gereageerd op de problemen die zijn ontstaan. De ontwikkelaar van de Instance-app op Windows Phone, Daniel Gaery, verstuurde wel een Tweet dat het erop lijkt dat de app is geblokkeerd door Instagram.

Waarom Instagram de app blokkeert is echter onduidelijk, het kan in elk geval niet zijn omdat het ten kosten gaat van de Instagram app voor Windows Phone want die bestaat nog niet. Ondanks dat Microsoft en Nokia al verschillende pogingen hebben gedaan om Facebook te verleiden een Instagram app voor Windows Phone te bouwen is dat er nog steeds niet van gekomen.

Een externe ontwikkelaar, Daniel Gary, die vervolgens een soortgelijke Instagram-app bouwde die kan samenwerken met de omgeving van Instagram bood dan ook de beste alternatieve oplossing. Foto’s maken met een Windows Phone-toestel die vervolgens gewoon op Instagram verschijnen. Nu veranderde Instagram al recent wat sleutels die nodig zijn om te kunnen publiceren op Instagram, Gary wist hiervoor vrij snel een update uit te rollen zodat de Windows Phone app weer werkten. Nu lijkt het er echter op dat Instagram gewoon alle foto’s die via Instance worden geüpload weer automatisch verwijderd. Iets waar Instagram en Facebook zich niet populair mee maken bij de gebruikers. Een gebruiker vraagt zich bijvoorbeeld af hoe Facebook hiermee denkt de gebruikers tegemoet te komen.

Het zou natuurlijk kunnen dat Instagram op het punt staat om met een eigen Windows Phone-app te komen, maar of dit dan de manier is om dat te doen, dat valt in twijfel te trekken.