Op een slide die gelekt is op Weibo, een Chinees sociaal netwerk, wordt vermeld dat Sony’s volgende topmodel van de Xperia-smartphones ondersteuning heeft voor opnames in 4K-resolutie. De echtheid van de slide is op dit moment niet te verifiëren, dus neem dit gerucht met een korreltje zout.


Honami is de codenaam van Sony’s volgende high-end smartphone. Naar verluidt krijgt deze telefoon een camera met een resolutie van 20,7 megapixel. Dat is ruim voldoende om video’s in 4K op te nemen, in theorie is iets meer dan 8 megapixel immers al toereikend: de 4K-resolutie bedraagt 3840 bij 2160 pixels, dat komt neer op 8,3 megapixel. Opvallend genoeg meldt de slide overigens een 4K-resolutie van 4000 bij 2000 pixels, wat afwijkt van de officiële standaard.

In theorie zouden de camera’s van vrijwel alle huidige topmodellen van smartphonefabrikanten dus in staat zijn om 4K-video’s te schieten, maar dat vergt ook aanzienlijke processorkracht en daar zit momenteel nog de bottleneck.

Sony, als aanjager van de 4K-technologie, is een logische partij om als eerste met een smartphone te komen met 4K-ondersteuning. De nieuwe Snapdragon 800-chipset van Qualcomm zou smartphones hiertoe in staat moeten stellen, naar verluidt is de Honami hiervan voorzien.

Sony doet de Honami waarschijnlijk op 4 september uit de doeken.