Microsoft heeft vanavond nieuwe Surface-tablets uit de doeken gedaan. Het bedrijf uit Redmond kwam met opvolgers van zowel de Surface Pro als de Surface RT. Er is ongeveer achttien maanden aan de nieuwe tablets gewerkt.


Microsoft deed eerst de Surface Pro 2 uit de doeken. Deze tablet is zoals verwacht voorzien van een Haswell-processor van Intel. Het scherm is van het type ClearType HD en moet zodoende extra leesbaar zijn. Volgens Microsoft is het scherm 46 procent beter als het aankomt op kleurechtheid. Volgens Microsoft is de snelheid van de Surface Pro 2 met 20 procent omhoog en daarmee is de tablet sneller dan 95 procent van alle moderne laptops. De grafische prestaties zijn 50 procent hoger dan die van het vorige model.

De Kickstand-standaard heeft ook een update gekregen en kent nu verschillende hoeken, zodat je de tablet beter naar je eigen wensen kan plaatsen op een ondergrond.

De accuduur is er eveneens op vooruit gegaan, Microsoft belooft 75 procent extra tijd op één lading. Dankzij de Power Cover, een accessoire voor de tablet, wordt de accuduur zelfs 2,5 keer verlengd. Ook kondigde Microsoft de Surface Docking Station aan, waarmee de tablet de beschikking krijgt over een USB 3.0- en drie USB 2.0-poorten, alsook een Mini DisplayPort, een LAN-aansluiting en audio in- en uitvoer.


Een derde accessoire is de Type Cover 2, welke in de kleuren roze, paars, blauw en zwart wordt uitgebracht. De cover is een millimeter dunner dan zijn voorganger en komt daarmee meer in de buurt van de originele Touch Cover, welke geen conventionele kliktoetsen heeft. De Type Cover beschikt nu ook over toetsenverlichting.

De Surface Pro 2 komt in 21 markten beschikbaar op 22 oktober, of onze regio daarbij hoort is onduidelijk. Voor de VS heeft Microsoft een adviesprijs vanaf 899 dollar vastgesteld. Er komen varianten met 64, 128, 256 en 512GB opslagruimte. De eerste twee hebben 4GB werkgeheugen, de overige beschikken over 8GB.