In de 3DMark-applicatie van Futuremark scoorde enkele smartphones verdachte scores. Als reactie hierop heeft Futuremark besloten verschillende toestellen te verwijderen uit de benchmarkdatabase. Het gaat in dit geval om toestellen van HTC en Samsung.

De afgelopen tijd is gebleken dat sommige fabrikanten valsspelen bij het draaien van benchmark-apps. Al hoewel meerdere fabrikanten hier schuldig aan zouden zijn, heeft Futuremark besloten om twee fabrikanten te straffen en enkele toestellen uit sluiten in hun benchmarkdatabase. Het gaat om toestellen van het Zuid-Koreaanse Samsung en het Taiwanese HTC. Zo werd afgelopen zomer vastgesteld dat de Samsung Galaxy S4 (review) de kloksnelheid bij bepaalde benchmarks tijdelijk verhoogd.

Het uit Finland afkomstige Futuremark bracht vandaag een persbericht uit waarin ze laten weten smartphones die de benchmarks manipuleren en zich niet aan de gestelde regels houden zullen worden uitgesloten. De regels zijn overigens vrij simpel, de benchmarkapplicatie moet zonder speciale aanpassingen worden gedraaid. Ook adviseren ze om de scores van de uitgesloten toestellen niet te gebruiken om ze te beoordelen en te vergelijken met andere toestellen.

Op dit moment zijn er zes toestellen uitgesloten, mogelijk worden dit er op korte termijn nog meer. In het geval van HTC zijn de HTC One en HTC One mini uitgesloten, bij Samsung gaat het beide versies van de Galaxy Note 10.1, zowel die met Exynos-chip als met de Snapdragon-chip en beide versies van de Galaxy Note 3 wederom die met de Exynos-chip en de Snapdragon-chip.