2min Devices

“Chrome Apps in januari voor Android en iOS”

Het lijkt erop dat Google van plan is om haar besturingssysteem Chrome meer met haar mobiele besturingssysteem Android te verweven. Zo zou er in januari een speciale mobiele versie komen van Chrome Apps, die geschikt zou zijn voor zowel op Android als op iOS.

Google werkt aan mobiele versies van de Chrome-applicaties die momenteel voor het besturingssysteem Chrome geschreven zijn. Volgens Google’s woordvoerder Joe Marini zal er omstreeks januari 2014 reeds een bètaversie van deze zogenaamde Mobile Chrome Apps verschijnen.

Ontwikkelaars kunnen met behulp van een toolkit speciale mobiele Chrome-applicaties gaan ontwerpen. Momenteel werkt Google zelf nog aan deze toolkit. De bedoeling is dat ontwikkelaars de Chrome-applicaties gaan aanpassen voor de werking op de mobiele besturingssystemen Android en iOS. Hiervoor kunnen de ontwikkelaars gebruik maken van Apache Cordova.

Deze mobiele Chrome-applicaties zouden offline gebruikt kunnen worden en toegang hebben tot verschillende hardware-onderdelen van de smartphone. Hierbij valt te denken aan de Bluetooth-verbinding en de USB-poort. Zo kan er ondersteuning worden geboden voor het gebruik van externe apparaten zoals bijvoorbeeld printers of digitale camera’s. Dit zou betekenen dat de Chrome-applicaties, gezien de HTML5-programmacode, dezelfde hardwaretoegang hebben als een mobiele applicatie.

Het voordeel voor ontwikkelaars is dat deze niet niet per se de specifieke programmeertaal van Android of iOS hoeven te kennen om applicaties te ontwikkelen die hierop kunnen draaien. Dit zou betekenen dat zo’n acht miljoen web-ontwikkelaars hun creativiteit kunnen gebruiken voor het ontwikkelen van mobiele Chrome-applicaties.

Bron:CNET