De Nokia Lumia 1020’s die gebruikmaken van het Amerikaanse telecomnetwerk AT&T hebben een update gekregen, waardoor er nu ook RAW-ondersteuning wordt geboden. Het betreft hier de Lumia Black-update, welke binnenkort ook in Nederland moet worden uitgerold.

De website WPCentral berichtte dat Nokia bezig is met het uitrollen van een firmware-update voor de Lumia 1020 (review) op het netwerk van de Amerikaanse telecomaanbieder AT&T. Hiermee biedt de camera-applicatie van dit toestel ondersteuning voor het RAW-formaat. Ook de Lumia 1520 zal van een firmware-update worden voorzien. Eind oktober werd al bekend dat de update eraan zat te komen voor deze toestellen.

Door deze firmware-update met de naam Lumia Black zal de Camera-applicatie van de Nokia-toestellen foto’s als digitaal negatief (RAW) kunnen opslaan. Foto’s worden hierdoor met het DNG-bestandsformaat opgeslagen. Dit kan worden beschouwd als een foto op een analoog filmrolletje, die nog volop bewerkt kan worden. Deze functie is overigens reeds beschikbaar voor de Lumia 1520, welke eind januari in de Benelux beschikbaar komt.

Behalve meer mogelijkheden voor het vastleggen en bewerken van foto’s, zal de Lumia Black-update eveneens ondersteuning bieden voor Bluetooth 4.0 Low Energy. Deze energiezuinige Bluetooth-versie maakt het mogelijk om een continue verbinding te hebben met een ander apparaat.

Hoewel niet met zekerheid te zeggen is wanneer deze firmware-update met de naam Lumia Black precies zal uitrollen in de Benelux, is aangekondigd dat dit omstreeks het begin van 2014 plaatsvinden.