Dat Nokia als smartphonefabrikant nog niet aan de kant mag worden geschoven blijkt uit de nieuwste update voor de Nokia Camera-app, waardoor foto’s als digitaal negatief (RAW) kunnen worden opgeslagen.

Waar het Finse Nokia eerder al besloot de Pro Camera en Smart Camera-applicaties samen te voegen tot Nokia Camera, brengt de nieuwste update voor deze applicatie nog meer mogelijkheden voor de mobiele fotograaf.

Door de update zullen de Nokia Lumia 1020 (review) en de Lumia 1520 ondersteuning bieden voor het opslaan van foto’s in RAW-formaat, ofwel het .dng-bestandsformaat. Dit formaat kan worden beschouwd als een analoog fotorolletje, met daarop negatieven die nog bewerkt kunnen worden. Doordat de foto’s in het RAW-formaat kunnen worden opgeslagen, kunnen foto’s nadat ze zijn vastgelegd nog uitgebreid worden bewerkt.


Gebruikers van de Nokia 1020 en Lumia 1520 kunnen de manier waarop de foto’s worden opgeslagen na het installeren van de update handmatig wijzigen. Hierbij komt dan ook de optie om een foto naast het gebruikelijke JPG-formaat ook in het RAW-formaat op te slaan. Enkele voorbeelden daarvan zijn op een forum van Nokia te vinden (link).

Het is nog niet bekend wanneer de update zal worden gelanceerd en of het aantal toestellen waarop het vastleggen van foto’s in DNG-formaat in de nabije toekomst nog zal worden uitgebreid.