1 min

VESA heeft aangekondigd de Display Port-standaard uit te breiden met het door AMD en Texas Instruments ontwikkelde Dock Port-interfaceprotocol. Dit zorgt ervoor dat de kabel USB 3.0-data en voeding door kan geven.

De Video Electronics Standards Association (VESA) heeft aangekondigd dat de Lightning Bolt-technologie van AMD toegevoegd zal worden aan de DisplayPort-standaard. De technologie werd tijdens de CES 2012 al aangekondigd door AMD, maar naderhand werd er weinig meer van vernomen. Inmiddels heeft de technologie een naamsverandering gekregen en gaat het door het leven als Dock Port.

Met de Dock Port-technologie is het mogelijk om behalve video te versturen via de kabel, ook USB 3.0-data te hanteren. Daarnaast kan de kabel ook gebruikt worden voor voeding. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een beeldscherm aan te sluiten met één kabel, omdat er geen aparte kabel meer nodig is voor de voeding van het scherm. Daarnaast is het ook mogelijk om een externe harde schijf aan te sluiten op een computer met deze standaard.

De kabel zal een andere connector krijgen dan de huidige generatie Display Port-kabels. Dit betekent dat deze alleen te gebruiken is bij apparaten die speciaal zijn gemaakt om de standaard te ondersteunen. Het is op dit moment nog niet duidelijk hoeveel stroom de kabel kan leveren of welke fabrikanten plannen hebben om de nieuwe standaard te ondersteunen.