2min

VESA vervangt DisplayPort 2.0 met DisplayPort 2.1. De nieuwe standaard is efficiënter dan zijn voorganger.

De introductie van DisplayPort 2.1 vervangt DisplayPort 2.0 in alle elektronica die de standaard gebruiken. Veel moderne producten zijn nog voordat de standaard werd aangekondigd voor DisplayPort 2.1. VESA staat erom bekend dat het zijn nieuwe standaarden snel beschikbaar maakt voor fabrikanten.

“Alle eerder gecertificeerde DisplayPort 2.0-producten zijn gecertificeerd voor de strengere DisplayPort 2.1-specificatie”, vertelde de organisatie. “Inclusief producten die Ultra-High Bit Rate (UHBR) aankunnen, waaronder GPU’s, docking station chips, monitor scalar chips, PHY repeater chips als re-timers en DP40/DP80-kabels.”

DisplayPort 2.0 zou aanvankelijk in 2019 beschikbaar worden. De standaard werd pas dit jaar gelanceerd omdat COVID-19 de testfase vertraagde. Vandaar werden moderne chips van AMD Ryzen, MediaTek, RealTek en Intel Arc nog steeds voor DisplayPort 2.0 gecertificeerd.

Inmiddels is DisplayPort 2.0 niet meer beschikbaar in de VS. Producten zoals de nieuwste RTX 4090 en RTX 4080 GPU’s van Nvidia en de Radeon RX 6000-serie van AMD zijn overgestapt op DisplayPort 2.1.

DisplayPort 2.1 overtreft DisplayPort 2.0

DisplayPort 2.1 is efficiënter dan DisplayPort 2.0. Kabels hebben een maximale doorvoer van 40Gbps. Daarnaast benadrukt VESA dat DisplayPort 2.1 minikabels van meer dan twee meter mogelijk maakt zonder prestatieverlies.

Bovendien heeft DisplayPort 2.1 een bijgewerkte functie voor bandbreedtebeheer om wrijving te voorkomen tussen USB4-en ander I/O-verkeer. “Meer afstemming tussen DisplayPort en USB is een bijzonder belangrijke inspanning geweest binnen VESA, want de use cases van DisplayPort en USB4 hebben aanzienlijke overlap”, vertelde Alan Kobayashi, voorzitter van VESA en de DisplayPort Task Group.

Tip: VESA lanceert keurmerk voor VRR displays met Adaptive-Sync