1 min

Adobe heeft een update uitgebracht voor de Creative Cloud-versie van Photoshop. Hierdoor wordt het mogelijk om 3D-modellen volledig zelf te maken en printen. Wel ligt de focus op het bewerken van bestaande 3D-modellen.

Hoewel er in Adobe’s Photoshop al een mogelijkheid was om met 3D-modellen aan de slag te gaan, wordt deze functie met de verschenen update flink uitgebreid. Er worden een flink aantal nieuwe mogelijkheden toegevoegd die het voor de gebruiker makkelijker maken om een ontwerp driedimensionaal te ontwerpen en te printen. Hiermee wordt het 3D-printen weer een stapje dichterbij de consument gebracht.

Nieuw is dat er voor specifieke modellen waarbij dat noodzakelijk is zogenaamde steunen worden ontworpen en geprint. Met deze steunen wordt dan voorkomen dat het model makkelijk breekt doordat een wand bijvoorbeeld flinterdun is. Ook is het mogelijk een preview van het uiteindelijk geprinte model per specifieke 3D-printer op voorhand te bekijken.

De meest populaire 3D-printers waaronder de MakerBot Replicator worden nu door Photoshop ondersteund. Ook is het mogelijk via de 3D-printdienst Shapeways te printen. Hierbij kan er onder andere gebruik worden gemaakt van keramiek, metaal of zandsteen.

Tevens voegt de update de Perspective Warp-functie toe. Deze maakt het mogelijk het perspectief van afbeeldingen te veranderen of te vervormen.