1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Een aanzienlijk aantal mensen met een MacBook Pro uit begin 2011 meldt problemen met de grafische processor (GPU) in de laptop. De problemen komen vooral naar boven wanneer de GPU flink onder druk wordt gezet.

Meldingen van problemen stromen via verschillende kanalen binnen, zoals Apple’s eigen forum en een speciaal toegewijde Pagina op het sociale netwerk Facebook. Wanneer de GPU flink belast wordt komen er strepen op het scherm of valt het beeld zelfs geheel weg. Na een herstart van het systeem verdwijnen de problemen weer als sneeuw voor de zon, totdat ze opnieuw de kop opsteken. Ook starten de systemen sporadisch opnieuw op.

De MacBook Pro’s met problemen zijn uitsluitend voorzien van grafische chips van AMD en hebben een schermgrootte van 15- of 17 inch. Deze systemen zijn voorzien van de AMD Radeon HD 6490M, HD 6750M en HD 6770M

Apple heeft nog niet gereageerd op de problemen. Wel wordt opgemerkt dat sommige klanten van een geheel nieuw moederbord zijn voorzien, maar dat dit geen uitkomst is gebleken. Daardoor lijkt het erop dat het geen defect betreft, maar een probleem met de koeling van het systeem. Het is onduidelijk waarom de problemen nu pas naar boven komen.