Apple heeft eindelijk erkent dat de Macbook Pro’s uit 2011 last kunnen hebben van een productiefout waarbij de GPU na verloop van tijd kuren begint te vertonen. De problemen zijn al jaren bekend en in de Verenigde Staten liep er zelfs een rechtszaak over, Apple neemt nu de juiste beslissing door de problemen te erkennen en een gratis reparatie aan te bieden.

Apple erkent dat er problemen zijn met de Macbook Pro 15 inch en 17 inch uit 2011. Voor deze modellen die te koop waren van 2011 tot en met begin 2013 biedt Apple nu een gratis reparatie aan buiten de garantie als er problemen zijn bij het weergeven van het beeld. Een bekend probleem is dat er allemaal lijnen worden weergegeven door het beeld en dat de laptop niet meer door wilt starten.

Het probleem zit in de gebruikte AMD-GPU die Apple op het logicboard heeft vastgesoldeerd. Deze verbindingen aan de binnenkant van de chip laten op termijn los en dan kan de chip niet meer goed functioneren. De enige manier op het probleem goed op te lossen is door het hele logicboard te vervangen.

Hoeveel Macbooks er zijn verkocht die dit probleem kunnen hebben is onduidelijk, ook heeft Apple niet bekendgemaakt hoe het probleem zal worden opgelost. Wel is duidelijk dat de gratis reparatie tijdelijk is, gebruikers met een dergelijke Macbook Pro kunnen tot 27 februari 2016 aanspraak maken op deze gratis reparatie.