Het toenemende gebruik van mobiele apparaten en cloud-omgevingen zorgt ervoor dat online aanvallen via meerdere platformen plaatsvinden. Het gedeelte van de malware dat mobiele apparaten treft is verhoudingsgewijs minimaal. Van de malware die speciaal gericht is op mobiele apparaten, is 99 procent bedoeld voor het Android-besturingssysteem.

Uit een onderzoek van technologiebedrijf Cisco blijkt dat malware op een steeds geavanceerdere wijze weet door te dringen tot systemen. Ook zou er een wereldwijd tekort zijn van bijna een miljoen veiligheidsexperts. Dit is momenteel terug te vinden in de hoeveelheid kwetsbaarheden en gevaren, deze zijn sinds het jaar 2000 niet meer zoveel aanwezig geweest als nu.

Voornamelijk in bepaalde zakelijke sectoren is het aantal ontmoetingen met malware drastisch gestegen. Zo bleek het aantal besmettingen in de farmaceutische, chemische en elektronische industrie van een recordaantal te zijn. Ook nutsbedrijven blijken steeds vaker het doelwit. Wat mobiele malware betreft is 99 procent van de aanvallen gericht op Android-apparaten.

Tevens blijkt de complexiteit van online aanvallen en het aantal ervan flink toegenomen. De adoptie van mobiele apparaten en de cloud-omgeving heeft geresulteerd in een toenemend aantal aanvalsmogelijkheden. Ook is de schaal waarop aanvallen plaatsvinden vergroot. Tegenwoordig worden niet meer losstaande systemen, maar hele netwerken, servers en datacenters bestormd door kwaadwillenden.

Cisco-topman John N. Stewart stelt: "Hoewel de uitkomsten van het onderzoek een somber beeld van de online veiligheid schetsen, zal het vertrouwen hieromtrent kunnen worden teruggewonnen. Dit is mogelijk met behulp van het informeren over de wijze waarop aanvallen kunnen worden uitgevoerd. Om tegen deze aanvallen gewapend te zijn, is het noodzakelijk te allen tijde inzicht te hebben in de werkwijze en gedachtegang van de aanvaller."