min

Tags in dit artikel

,

De Amerikaanse fabrikant AMD heeft laten weten dat ze haar eerste ARM-processor voor servertoepassingen aan het ontwikkelen is. De eerste testproducten voor fabrikanten zullen dit kwartaal nog worden verscheept.

In een persbericht heeft de fabrikant van voornamelijk microprocessors aangekondigd dat ze haar eerste 64bit-chipset voor servers gebaseerd op een ARM-architectuur heeft ontwikkeld. De chipset is geproduceerd op een 28 nanometer-procedé.

De betreffende ARM-architectuur zal worden geïntroduceerd op de AMD Opteron A1100-chipset. Deze zal in verschillende varianten met vier of acht ARM Cortex A57-processors worden uitgebracht, waarbij de rekensnelheid boven de 2GHz zal uitkomen.

Het L2-cachegeheugen is tot 4MB mogelijk, het L3-cachegeheugen bedraagt maximaal 8MB. De chipset ondersteunt zowel werkgeheugen van het type DDR3 als DDR4. Hierbij kunnen er tot vier SODIMM, UDIMM of RDIMM-sleuven worden aangewend. De acht lanen tellende PCI-controller ondersteunt een 1 x 8 of een 2 x 4 configuratie. Tevens worden twee 10Gb Ethernet-poorten en acht SATA 3-poorten ondersteund.

AMD zal het referentiemodel van de Opteron A1100-chipset die voor ontwikkelaars en fabrikanten in maart beschikbaar stellen. Dit model zal zijn uitrusten met vier DIMM-sleuven, goed voor maximaal 128GB DDR3 DRAM. Verwacht wordt dat er in het vierde kwartaal van dit jaar een bredere beschikbaarheid zal volgen.