De Taiwanese chipfabrikant MediaTek heeft en nieuwe octa-core chip gepresenteerd waarmee het de concurrentie aan gaat met Qualcomm. De Snapdragon 800 en Snapdragon 805 hebben er een geduchte concurrent bij. De nieuwe chip beschikt over vier Cortex-A17-cores en vier Cotex-A7-cores die werken volgens de big.LITTLE architectuur en is voorzien van een Rogue PowerVR Series6 GPU.

Op dit moment kiezen de meeste fabrikanten voor hun high-end toestellen voor een Qualcomm Snapdragon 800 en binnenkort komt daar de Snapdragon 805 bij. MediaTek had lange tijd niet echt een antwoord op deze high-end chips maar daar komt nu verandering in. De nieuwe Cortex-A17 chip die door ARM pas net is gepresenteerd wordt in hoog tempo geadopteerd door MediaTek om beter met Qualcomm te kunnen concurreren. De Cortex-A17-chip is eigenlijk een chip voor midrange-producten maar MediaTek hoopt door deze te combineren met de Cortex-A7 te kunnen inzetten als high-end chip.

MediaTek heeft de laatste tijd flinken stappen voorwaarts gezet, om te beginnen heeft MediaTek het eindelijk voor elkaar dat ze ook chips kunnen bakken waarin LTE zit verwerkt, zodat daarvoor geen aparte chip hoeft te worden geplaatst. Iets wat een groot minpunt was aan de chips van MediaTek en waardoor sommige fabrikanten sneller voor Qualcomm kozen.

Ook probeert MediaTek nu eindelijk mee te doen op het hoogste niveau en probeert chips te ontwikkelen die beter presteren als die van Qualcomm. Over het algemeen hanteert MediaTek ook scherpere prijzen dan Qualcomm wat goed nieuws is voor de fabrikanten en mogelijk ook voor de consument.

Twee maanden geleden ontwikkelde MediaTek al een octa-core chip die voozien was van acht Cortex-A7-cores, welke allemaal gelijktijdig konden worden ingezet. Nu werkt MediaTek aan een octa-core chip met de big.LITTLE architectuur en Heterogeneous Multi-Processing, wat betekent dat alle 8 de cores kunnen worden ingezet bij zware taken maar ook slechts één of twee cores bij basis activiteiten.

De nieuwe octa-core chip beschikt over vier Cortex-A17-cores met een kloksnelheid van 2,2-2,5 GHz welke 60 procent beter presteren dan de Cortex-A9. Daarnaast zitten nog vier Cortex-A7-cores met een kloksnelheid van 1,7 Ghz. Dit gecombineerd met een Rogue PowerVR Series 6 GPU moet ervoor zorgen dat MediaTek mee gaat doen op de hoogste niveau en in verschillende high-end smartphones en tablets. Volgens MediaTek is de chip een stuk energiezuiniger dan de octa-core Exynos van Samsung. Deze beschikt over vier A15- en vier A7-cores. De nieuwe MediaTek chip draagt de naam MT6595 en heeft ingebouwde LTE-advanced connectiviteit, een H.265 Ultra HD Codec en biedt de mogelijkheid om 4K-video’s op te nemen en af te spelen. Dit zijn echter wel functionaliteiten die de fabrikant van smartphones ook moet ondersteunen. MediaTek wil de chips in de eerste helft van 2014 nog uitleveren aan fabrikanten en hoopt vooral op de Amerikaanse markt succesvol te zijn, de thuismarkt van Qualcomm.

Gisteren kwam Broadcom met het bericht juist de midrange en low-end markt te willen veroveren met betaalbare ARM-chips met 4G-ondersteuning.