2min

MediaTek is de Taiwanese concurrent van het bekendere Amerikaanse Qualcomm. Beide fabrikanten maken mobiele chips voor onder andere smartphones en tablets. MediaTek heeft vandaag een nieuwe mobiele chip gepresenteerd met maar liefst acht rekenkernen, die allemaal simultaan kunnen worden gebruikt. Het gaat om het nieuwe vlaggenschip van MediaTek.

MediaTek is niet de eerste fabrikant die met een octa-core processor op de markt komt, eerder deed Samsung dit ook al. Het grote verschil is echter dat de nieuwe MediaTek-chip in staat is om alle acht de cores simultaan te gebruiken, terwijl de chip van Samsung wisselde van vier energiezuinige cores naar vier krachtige cores, dit is de zogenaamde Big.Little-architectuur van ARM.

MediaTek heeft zich laten inspireren door deze architectuur, maar is een stapje verder gegaan. De MediaTek MT6592 beschikt over acht Cortex A7-cores in een 28nm-chip, welke simultaan een kloksnelheid van 1,7 tot 2 GHz kunnen halen. Dit is ook afhankelijk van de koeling en behuizing van het product waarin de chip wordt gebruikt. Daarnaast is er een Mali-450 GPU aanwezig voor de grafische prestaties, deze GPU kan maximaal Full HD-video afspelen op 60 FPS.

Op basis van de benchmarks die MediaTek heeft getoond, zou blijken dat de chip sneller en energiezuiniger is, maar ook nog eens koeler blijft dan een concurrerende 2,3 GHz-chip, waarmee ongetwijfeld de Qualcomm Snapdragon 800-chip bedoeld wordt. De Snapdragon 800 is de enige mobiele chip die deze klokfrequentie haalt, op dit moment. MediaTek voert de druk dus op bij Qualcomm, al heeft dat bedrijf eerder vandaag ook al een nieuwe chip aangekondigd, de Snapdragon 805, welke Ultra HD (4K) ondersteunt.

Het grootste minpunt aan MediaTek is dat het bedrijf nog achterloopt bij de ondersteuning van 4G-netwerken. MediaTek heeft zijn 4G-modem nog in ontwikkeling, waardoor de nieuwe chip alleen kan verbinden met 3G-netwerken. Wel komt MediaTek dit jaar nog met zijn 4G-modem en kunnen fabrikanten deze vanaf de eerste helft van 2014 gaan gebruiken in hun toestellen. Maar dat is dus wel naast de MT6592-chip, welke in december beschikbaar komt. Het volgende vlaggenschip van MediaTek zal ongetwijfeld wel een ingebakken 4G-modem bevatten, maar deze helaas nog niet.

De race voor de beste mobiele chip is nog niet gestreden, de afgelopen jaren zijn er gigantische stappen voorwaarts gemaakt en het lijkt erop dat dit nog even doorgaat. Recent liet Intel al zien grote stappen gemaakt te hebben en aansluiting te hebben gevonden, nu gaan de ARM-fabrikanten in de vorm van Qualcomm en MediaTek weer een stapje verder, maar ook NVIDIA zal ongetwijfeld nog met een Tegra 5 komen.