2min Devices

Qualcomm Snapdragon 210 brengt 4G naar goedkope smartphones

Qualcomm heeft een nieuwe chip gepresenteerd, de Snapdragon 210. Met deze chip verwacht Qualcomm flink te kunnen concurreren met grote concurrent MediaTek, onder meer door de aanwezigheid van 4G maar ook door de prijs. De bedoeling is dat deze chip zijn weg gaat vinden naar smartphones met een prijskaartje onder de 100 euro.

Op dit moment is MediaTek de grootste speler in opkomende landen omdat het zeer goedkope chips maakt voor smartphones. Zo is 40 procent van alle smarphones in China voorzien van een MediaTek-chip, waar Qualcomm momenteel nog blijft steken op 27 procent maar NVIDIA en Intel het beide moeten stellen met minder dan 1 procent. Qualcomm wil zijn positie verbeteren in China en denkt met de Snapdragon 210 de ideale chip daarvoor te hebben.

De Snapdragon 210 is een 28nm quad-core chip met vier Cortext A7-cpu’s, een Adreno 304 GPU en biedt ondersteuning voor dual-mode 4G-connectiviteit, multimode 3G-connectiviteit, Bluetooth 4.1, WiFi 802.11n. De maximale hardware die deze chip kan aansturen zijn schermen met een maximale schermresolutie van 1280 x 720 pixels, 8 megapixel camera’s die in Full HD kunnen opnemen en is er hardware-ondersteuning voor het afspelen van video’s in het H.265-formaat. Ook kan via een extra chip ondersteuning worden geboden voor QuickCharge 2.0.

Alles bij elkaar is dit een zeer concurrerende chip waarbij het de vraag is of MediaTek daar snel een antwoord op heeft. De chips van MediaTek lopen qua ontwikkeling wat achter op Qualcomm, zo duurde het veel langer voordat MediaTek de eerste chips uitbracht met ondersteuning voor 4G. Op dit moment heeft de Chinese fabrikant nog geen goedkope chips met 4G, een ander belangrijk verschil is het energiegebruik. De meeste chips van MediaTek verbruiken meer energie dan de modellen van Qualcomm en dat heeft een negatief effect op de accuduur van smartphones.

Qualcomm voert de druk dus flink op bij MediaTek, het is nu afwachten hoe de Chinese fabrikant hierop gaat reageren. Het bedrijf heeft nog even de tijd, de eerste toestellen met een Snapdragon 210 worden pas begin 2015 verwacht.

Bron:Engadget