Google zet de strijd tegen Microsoft voor, inmiddels heeft Google de smartphonemarkt en de browsermarkt al in handen, Google gaat proberen om ook de pc-markt voor zich te winnen. Het bedrijf gaat een samenwerking aan met VMWare om het draaien van Windows-apps mogelijk te maken binnen Chrome OS.

Google zet opnieuw de aanval in op een markt waarin Microsoft zeer dominant aanwezig is. De pc-markt wordt nog steeds gedomineerd door Microsoft en op 90 procent van alle computers draait nog steeds een versie van Windows. Google zou daar wat graag verandering in brengen met zijn cloudachtige besturingssysteem Chrome OS.

De voornaamste reden waarom bedrijven bij Windows blijven is omdat ze een hele hoop applicaties hebben die voor Windows zijn ontwikkeld of alleen voor Windows beschikbaar zijn. Ook zijn gebruikers gewend om met Windows te werken en hoeven ze niet opnieuw een systeem te leren kennen.

Google gaat nu een samenwerking aan met VMWare om een van de belangrijkste hindernissen weg te halen. Het gaat de mogelijkheid bieden om Windows-applicaties te gebruiken binnen Windows. Google gaat niet de mogelijkheid bieden om Windows-applciaties op je Chrome OS-apparaat te installeren, het idee is dat de Windows-applicaties in de cloud gaan draaien maar je deze eenvoudig op je Chrome OS-apparaat kan openen. Google noemt het Desktop as a Service (Daas). Hierdoor wordt het mogelijk om bijvoorbeeld een Windows boekhoudpakket te draaien binnen Chrome OS.

Het succes van Chrome OS is stiekem best wel groot. In Nederland verkopen de Chromebooks ook zeker niet onaardig maar echt harde cijfers zijn er nog niet. In de Verenigde Staten is het succes van de Chromebooks in elk geval groot, daar was 21 procent van elke verkochte laptop een Chromebook. Er gingen ruim 5 keer zoveel Chromebooks over de toonbank dan Macbooks, maar de Windows-laptops domineren nog wel, er werden 3,5 keer zoveel Windows-laptops verkocht als Chromebooks.

De afgelopen weken verschijnen er steeds meer nieuwe Chrome OS producten, Google nu ook echt inzetten op de ChromeBox, een kleine desktop computer.

Met het einde van Windows XP nabij is Google’s timing perfect

Nu de ondersteuning voor Windows XP ten einde loopt ziet Google een kans om veel bedrijven en gebruikers te overtuigen van Chrome OS. Grote bedrijven betalen flinke bedragen aan Microsoft voor extra ondersteuning voor Windows XP, terwijl andere op zoek gaan naar migratie mogelijkheden. Naast het upgraden naar Windows 7 of Windows 8 biedt Google met Chrome OS dus ook een alternatief. Of bedrijven het ook echt zullen overwegen en geloven in de combinatie met de cloud is nog even afwachten. De toekomst ligt er in elk geval wel.

Het is waarschijnlijk ook niet zonder reden dat de nieuwe CEO van Microsoft voorheen verantwoordelijk was voor de complete clouddivisie van Microsoft. Ook Microsoft zal Windows steeds meer richting de cloud gaan bewegen omdat daar de toekomst ligt.

Voor meer informatie omtrent Chrome OS verwijs ik graag door naar de Techzine review over Chrome OS.