2min

Google heeft vorige week bekend gemaakt dat volgende maand de eerste Chrome OS laptops in de winkel zullen liggen. De lancering van deze Chromebooks mag gezien worden als een echte aanval op het marktaandeel van Microsoft op de laptop en desktopmarkt.

Google hoopt het marktaandeel bij Microsoft weg te kunnen halen doordat er geen dure systeembeheerders meer nodig zijn en de gebruikers niet meer "gemarteld" worden door Windows.

"Bij Microsoft en andere besturingssysteemontwikkelaars, denk ik dat de complexiteit om je computer te beheren echt een marteling is voor de gebruikers", aldus Google oprichter Sergey Brin. Verder zegt hij: "Het is een marteling voor iedereen in deze kamer, het is een fundamenteel gebrekkig model. Chromebooks zijn een nieuw model waarbij je niet zelf je computer hoeft te beheren."

Het belangrijkste aan Chrome OS is de simpelheid voor de gebruiker. De opslag van data, applicaties en zelfs de systeemupdates worden door Google in de cloud geregeld. Google claimt dat 75 procent van alle zakelijke gebruikers direct kunnen worden geconverteerd van Windows naar Chrome OS zonder enige problemen.

Sergey Brin schat zelf in dat binnen Google nog slechts 20 procent van alle werknemers op Windows werkt. De rest van de werknemers draait inmiddels op Mac OS X of een Linux distributie.

Wat betreft Windows is Sergey Brin vrij duidelijk. Hij zegt geen probleem te hebben met de laatste versie van Windows alleen dat het niet zo werkt als Chrome OS. "Ik denk niet dat er van nature iets mis is met Windows, Windows 7 heeft enkele geweldige beveiligingsfuncties.", aldus Brin.

Inmiddels heeft Kaspersky Labs laten weten dat de manier waarop Chrome OS is opgezet zeker voordelen kent qua beveiliging. De client is namelijk niet aan te passen want dan wordt dit direct gecorrigeerd door het besturingssysteem maar er zijn zeker ook nadelen. Het feit dat alles in de cloud wordt opgeslagen biedt veel voordelen maar ook nadelen, aldus Kaspersky. Als een hacker zichzelf toegang weten te verschaffen tot de account die aan de ChromeBook is gekoppeld, heeft deze direct de beschikking over alle data op de ChromeBook. Dit kan doormiddel van de gebruikersnaam en wachtwoord, maar ook door de beveiligingstokens die na het inloggen worden gecreëerd.