Na een periode van bijna drie jaar lijkt Apple de stekker te gaan trekken uit de tweede generatie iPad. Deze iPad beschikt nog over een A5-processor en een normaal 9,7 inch scherm, geen Retina-scherm. De productie van de iPad 2 zou op dit moment worden afgebouwd, waarna deze uit de verkoop gehaald zal worden.

De derde en vierde generatie iPads zijn inmiddels door Apple al uit de handel gehaald, alleen een hier en daar verdwaalde voorraad zou nog te koop kunnen zijn. Apple besloot de iPad 2 aan te houden als een goedkoop instapmodel, de prijs werd na het eerste jaar verlaagd naar 379 euro.

Daar kwam vervolgens eind 2012 de iPad mini bij maar sinds eind vorig jaar ook de iPad mini Retina en die laatste zit op hetzelfde prijspunt als de iPad 2. Het scherm van de iPad mini Retina is weliswaar iets kleiner dan van de iPad 2, toch geeft het uiterlijk van de iPad mini Retina en het veel betere scherm de doorslag bij veel consumenten, waardoor de iPad 2 een heel stuk minder verkoopt. Voor Apple voldoende reden om de iPad 2 uit productie te gaan halen.

Of Apple nu de iPad 3 of iPad 4 met een 9,7 inch schermformaat weer van stal gaat halen om in te zetten op het prijspunt van 379 euro is onduidelijk, maar ligt niet voor de hand. Waarschijnlijk zijn mensen die een grote iPad willen van 9,7 inch straks aangewezen op de iPad Air vanaf 479 euro.