Volgens anonieme bronnen van Bloomberg is Microsoft van plan om de prijs van Windows 8-licenties flink te verlagen. Microsoft zou de prijs met 70 procent willen verlagen bij laptops en tablets onder de 250 dollar. Door de prijsverlagingen kunnen OEM’s hun producten dan competitieve aanbieden en beter kunnen concurreren met Google’s Chrome OS.

Microsoft zou in plaats van 50 dollar slechts 15 dollar per licentie willen gaan vragen aan OEM’s, zolang de adviesverkoopprijs van het eindproduct -laptop of tablet- onder de 250 dollar ligt. Hierdoor moeten de OEM-partners beter kunnen concurreren met de Chromebooks die zijn voorzien van Chrome OS van Google.

Microsoft heeft zelf nog niet gereageerd op de berichtgeving van Bloomberg, maar als het bedrijf inderdaad competitiever wil worden aan de onderkant van de markt, zal het hier ongetwijfeld binnenkort uitlatingen over doen.

Het succes van Chrome OS is niet extreem groot, maar zeker groot genoeg om niet te negeren. Zo zou 21 procent van de verkochten laptops met de feestdagen een Chromebook zijn geweest. Dat zijn aantallen waar Microsoft zeker van geschrokken zal zijn. Om dat tegen te gaan is een prijsverlaging van Windows 8.1-laptops geen onverstandige zet, de meeste Chromebooks gaan over de toonbank voor een bedrag rond de 250 à 300 dollar. Met het verlagen van de prijs van een Windows 8.1-licentie en de eis dat de laptop minder dan 250 dollar kost, krijgt de Chromebook ongetwijfeld wat zwaardere concurrentie.