Microsoft houdt deze week de Worldwide Partner Conference (WPC) en daar wordt veel gesproken over de nabije toekomst van het bedrijf. Tegenover de partners hebben sprekers van Microsoft aangegeven dat er later dit jaar een Windows-tablet met een prijs rond de 100 dollar op de markt komt. Ook de prijzen van laptops moeten flink omlaag.

Kevin Turner, Microsoft’s COO, beloofde op de WPC dat later dit jaar Windows-tablets met een zacht prijsje op de markt komen. Het zou dan gaan om tablets met een schermgrootte onder de 9 inch. Welke fabrikanten de tablets ontwikkelen gaf Turner helaas niet aan.

Ook de prijzen van Windows-tablets moeten aanzienlijk omlaag gaan. Microsoft lijkt daarmee vol in te zetten op de concurrentie met de Chromebooks die Google’s Chrome OS-besturingssysteem draaien. Deze laptops kosten doorgaans twee- tot driehonderd euro.

Turner is van mening dat Microsoft’s Windows een toegevoegde waarde heeft ten opzichte van Chrome OS en dat de strijd om de consument daarom zeker niet is beslecht in het voordeel van Google. Turner vindt Chromebooks bijvoorbeeld erg afhankelijk van een internetaansluiting. Ook worden zaken zoals compatibiliteit met hardware en de afwezigheid van de Office-suite genoemd.

Voor komende herfst belooft Microsoft dat er Windows-laptops van 199 tot 249 dollar beschikbaar komen. Ditmaal worden er wel merken genoemd. Zo komt HP met een laptop genaamd Stream, met een prijs van 249 dollar. Specificaties blijven echter achterwege tijdens de presentatie.

Ook Acer en Toshiba zullen met deze goedkope Windows-tablets op de proppen komen. In Acer’s geval betreft het de Aspire ES1 met een Intel Celeron-processor, 500GB opslagruimte, 4GB werkgeheugen en een schermgrootte van 15,6 inch. De Toshiba-laptop heeft nog geen definitieve naam, maar krijgt wel een 11,6 inch -scherm, een 32GB SSD en zal met een gewicht van 1 kilo ook erg licht zijn.