Apple kondigde begin deze week CarPlay aan, voor gebruik in auto’s. Dit besturingssysteem blijkt gebaseerd op QNX, een besturingssysteem dat onder de gelederen van concurrent BlackBerry valt.

Tijdens de 84e Motor Show in Genève zijn verschillende auto’s met Apple’s CarPlay-besturingssysteem te bewonderen. Hoewel Apple zowel in de interface als onder de motorkap ongetwijfeld de nodige wijzigingen heeft gemaakt, blijkt het systeem te draaien op software van BlackBerry. Dit is door een woordvoerder van QNX bevestigd.

"Connectiviteit met smartphones en andere mobiele apparaten is een groot pluspunt van ons platform," geeft Paul Leroux van QNX aan. "Veel autofabrikanten en leveranciers gebruiken ons platform voor hun voertuigen. We hebben een lange relatie met Apple om een hoge kwaliteit in combinatie met hun producten te verzekeren. Deze samenwerking strekt zich ook tot Apple CarPlay."

QNX werd in 2010 overgenomen door BlackBerry. Het besturingssysteem van QNX wordt al in meer dan 20 miljoen auto’s gebruikt. De samenwerking is desalniettemin opvallend omdat Apple grotendeels verantwoordelijk is voor het omvallen van BlackBerry, dat ooit samen met Nokia de dominante partij was in de markt voor smartphones.