1 min

Tags in dit artikel

, ,

BlackBerry verstevigt zijn banden met de automotive-industrie door een specifiek op Android gebaseerd QNX-platform te leveren voor volledig digitale cockpits in auto’s. De cockpits moeten het instrumentenpaneel en het infotainment in een enkele digitale oplossing samenvoegen.

Met het nu uitgebrachte QNX-platform kunnen autofabrikanten een compleet geïntegreerde omgeving beiden voor het instrumentenpaneel en de bediening van het infotainment-systeem in hun auto’s. Hiermee moeten automobilisten een veiligere en betrouwbare rijervaring hebben, aldus de mobiele softwarespecialist.

Het QNX-platform voor digitale autocockpits is een samenwerking van BlackBerry met het bedrijf Tata Elxsi, een maatwerk- en ondersteuningsspecialist voor Android.

Geïntegreerd instrumentenbeheer en infotainment

Concreet bestaat het QNX-platform uit hypervisor-software die virtuele servers beheert voor het aandrijven van de verschillende besturingssystemen voor het instrumentenbeheer en het beheer van de diverse infotainment-toepassingen. Daarnaast zorgt het platform ervoor dat alle verschillende besturingssystemen die binnen de auto worden gebruikt elkaar niet storen en onafhankelijk van elkaar werken.

Onderdelen van het QNX-platform zijn daarom onder meer BlackBerry’s gecertificeerde QNX Hypervisor voor veiligheid, het QNX-platform voor Instrument Clusters, het QNX CAR-platform voor infotainment en een veilige versie van het Android-besturingssysteem. Met dit mobiele besturingssysteem is het onder meer mogelijk om voor automobilisten interessante apps als Google Maps en Play Music een meer geïntegreerde plaat te geven in de auto-omgeving.

Komst digitale cockpits

Wanneer de eerste auto’s met de digitale cockpits op de markt komen, is nog niet bekend. Autofabrikanten die mogelijk interesse tonen, zijn Audi en Jaguar Land Rover.