Het Canadese BlackBerry wil ook een rol gaan spelen in de markt voor zelfrijdende auto’s en het bedrijf heeft daarvoor een onderzoekslab geopend in het Canadese Ottawa. Het bedrijf is momenteel in gesprek met verschillende autofabrikanten, maar de eerste heeft al getekend, Ford gaat samenwerken met BlackBerry.

Op het eerste oog lijkt BlackBerry wellicht niet de meest ideale kandidaat om mee samen te werken, aangezien het bedrijf pas net aan het opkrabbelen is van alle problemen in de smartphonemarkt. Toch heeft BlackBerry al veel kennis en technologie in huis om mee te kunnen doen in deze nieuwe markt. Daarnaast kiest het bedrijf voor een andere strategie dan de concurrentie.

Waar de meeste fabrikanten ervoor kiezen om een totaaloplossing te ontwikkelen, van de sensoren, de software tot aan het gebruiksmenu van de bestuurder, wil BlackBerry alleen de tussenlaag ontwikkelen die alle data van de sensoren ontvangt en verwerkt, daarbovenop kan de fabrikant dan zijn eigen software en algoritmes ontwikkelen om het rijgedrag te verbeteren en controle te bieden aan de bestuurder. Eigenlijk biedt BlackBerry dus alleen een platform waarop alle data eenvoudig toegankelijk is en de rest is aan de autofabrikant. Die controle klinkt aanlokkelijk want het is ongetwijfeld goedkoper en de fabrikant wordt niet beperkt in zijn keuze door bijvoorbeeld een standaardoplossing van Google.

BlackBerry zou dit platform naar verluidt moeten kunnen ontwikkelen want het heeft nog steeds alle technollogie van QNX in huis, het besturingssysteem waarop ook BlackBerry 10 is gebaseerd en wat in het verleden heel groot was in de automotive industrie. Er is dus al heel veel ervaring met deze industrie. Met een handtekening van Ford op zak heeft BlackBerry de eerste grote fabrikant al binnengehaald, maar de Canadezen verwachten nog een paar overeenkomsten te kunnen sluiten.