In de database van GFXBench is een nieuwe smartphone met een Qualcomm Snapdragon 805-chipset opgedoken. Daarbij zou je kunnen denken dat het gaat om een nieuw toptoestel van een Android-fabrikant, maar niks is minder waar: Het toestel draait op Windows Phone. Daarmee lijkt het waarschijnlijk dat er binnenkort ondersteuning voor Qualcomm’s nieuwste chipset zal komen.

Het zou kunnen dat Nokia vanavond al een nieuw toestel presenteert en daarmee voorlopig de meest krachtige smartphone van de markt kan aanbieden. HTC, Samsung en Sony hebben eerder dit jaar nieuwe toptoestellen gepresenteerd, maar al deze apparaten zijn uitgerust met de Snapdragon 801-chipset.

De Snapdragon 805-chipset die in dit mysterieuze toestel zit is aanzienlijk krachtiger, ook op grafisch gebied. De smartphone wordt aangeduid met de naam Qualcomm LiQUID, wat doet vermoeden dat het om een referentiemodel van de chipfabrikant draait. Indien dat het geval is, is de kans levensgroot dat de smartphone nooit in de winkelschappen zal belanden.

Wel is zo goed als zeker dat Windows Phone binnenkort ondersteuning voor de Snapdragon 805-chipset zal krijgen. Nokia organiseert vanavond een persconferentie, wellicht komt de Finse fabrikant met een soortgelijk toestel op de proppen. Het is echter ook mogelijk dat we langer moeten wachten.

Ook Microsoft houdt vanavond een persconferentie, naar alle waarschijnlijkheid wordt daar Windows Phone 8.1 gepresenteerd. De kans is groot dat deze update weer een bredere hardware-ondersteuning met zich meebrengt.