2min

Android-gebruikers lijken steeds meer bewust te worden van het open karakter van het mobiele besturingssysteem, waardoor malware en virussen bovengemiddeld veel kans krijgen om om zich heen te grijpen op smartphones en tablets. Die bewustwording blijkt echter ook uit te buiten.

De afgelopen tijd werd de populairst betaald-sectie van Google Play in verschillende landen gedomineerd door de applicatie Virus Shield, welke 4 dollar kost. Deze applicatie beidt de gebruiker antivirus- en antimalwareprotectie en beschermt ook de persoonlijke gegevens. Dit alles zonder een hoog energieverbruik of advertenties.

Uit onderzoek van Android Police bleek echter dat Virus Shield een grote zwendel is. In de code van de applicatie die ook slechts 859 kb weegt, werd enkel geregeld dat er gewisseld wordt tussen een afbeelding die indiceert of het systeem wel of niet veilig is. Er is geen enkele sprake van enige bescherming.

Virus Shield werd enkele weken terug in Google Play geplaatst en kreeg een gemiddelde waardering van 4,7 sterren van 1.700 mensen, 2.600 mensen raadden de app bovendien aan. De applicatie werd meer dan 10.000 keer gedownload en domineerde de toplijsten.

Met die cijfers zal de maker dus al zo’n 40.000 dollar hebben opgestreken. Na een melding van Android Police heeft Google de app uit de Play Store verwijderd. Toch roept dit verhaal opnieuw vragen op over het open karakter van Android en Google Play. Ontwikkelaars kunnen zonder al te veel moeite apps in de applicatiewinkel plaatsen, pas als na melding blijkt dat een app de regels schendt, wordt deze verwijderd. Google controleert de apps enkel via een geautomatiseerd systeem met de naam Bouncer op malware en virussen.