2min

Microsoft heeft de ondersteuning van Windows XP en Office 2003 vandaag officieel stopgezet. Dat houdt in dat de softwaregigant niet langer updates zal verspreiden, waardoor nieuwe kwetsbaarheden niet langer worden weggewerkt.

Microsoft verspreidt vandaag de laatste updates voor Windows XP en Office 2003. Daarmee worden de laatste kwetsbaarheden opgelost, maar voor nieuwe vondsten zullen geen updates worden verstrekt. Dit betekent dat kwaadwillenden nu onbeperkt gebruik kunnen maken van niet-gesignaleerde gaten in de beveiliging.

Aangeraden wordt om over te stappen op een nieuwer alternatief van zowel de Windows- als Office-software. Het gebruik van de niet lange ondersteunde software kan grote gevaren opleveren omdat kwaadwillenden vanaf heden vrij spel hebben.

Ook in Nederland is het aflopen van de ondersteuning een groot probleem, nog 1 miljoen systemen maken gebruik van het besturingssysteem. De Nederlandse overheid maakte vorige week bekend een contract te hebben getekend voor een jaar extra ondersteuning.

Windows XP werd op 25 oktober 2001 uitgebracht, er werden drie grote Service Packs verspreid, de laatste op 21 april 2008. De initiële ondersteuning liep op 14 april 2009 af. Dit hield in dat er vanaf die datum onder andere geen gratis technische ondersteuning meer werd geboden.

Office 2003 werd op 21 oktober 2003 op de markt gebracht en ontving eveneens drie grote updates, Service Pack 3 werd op 17 september 2007 beschikbaar gesteld. De initiële ondersteuning van Office 2003 eindigde eveneens op 14 april 2009.

Lees ook: