Opnieuw heeft BlackBerry openlijk twijfel geuit over de toekomst van de eigen hardware. Als het verlies blijft opleveren, zal BlackBerry niet aarzelen om de ontwikkeling van nieuwe modellen stop te zetten.

John Chen staat in zijn korte periode als BlackBerry’s CEO al bekend als een man die van wanten weet. Hij heeft zichzelf ten doel gesteld om BlackBerry in 2016 weer winstgevend te maken en nu wordt duidelijk dat er weinig zal zijn dat dat doel in de weg zal staan. Ook niet de verkoop van toestellen, hoewel BlackBerry daar vooralsnog gewoon aan blijft werken.

Als de hardware geen geld oplevert, zal BlackBerry er de stekker uit trekken. BlackBerry gaf eerder al aan dat hardware niet per se een uitgangspunt hoeft te blijven. Chen lijkt meer te verwachten van BlackBerry’s software dan van de hardware. Daarbij moet niet alleen aan primaire consumentenproducten zoals BlackBerry Messenger gedacht worden, ook het QNX-platform voor auto’s is een melkkoe.

Toch verwacht Chen niet dat het nodig zal zijn om de bijl te zetten in de hardware. De CEO rekent erop dat BlackBerry geld kan verdienen aan telefoons, zo lang als er meer dan 10 miljoen exemplaren per jaar worden verscheept. Dat is haalbaar als BlackBerry kan vasthouden aan de huidige verkoopcijfers.