2min

De CEO van BlackBerry, John Chen, heeft opnieuw het punt gemaakt dat de productie van smartphones weer winstgevend moet worden anders gaat het bedrijf ermee stoppen. Volgens hem moet de divisie in 2016 echt winstgevend zijn anders is het tijd voor een heroverweging. Hoe het bedrijf de toekomst ziet zonder eigen smartphones is onduidelijk.

BlackBerry’s toekomst ligt duidelijk bij het leveren van enterprise en softwarediensten aan zakelijke gebruikers. Het ecosysteem van BlackBerry is erg goed in het bieden van een veilige smartphones die niet eenvoudig is af te luisteren of waar gegevens op zijn buit te maken. Het is hier al jaren zeer succesvol mee met het eigen BlackBerry OS-besturingssysteem.

Op dit moment werkt het bedrijf aan nieuwe smartphones die op Android gaan draaien en die net zo veilig moeten worden. Dat is op zich een goede stap want voor de massa zijn smartphones met BlackBerry OS allang uit beeld verdwenen en met Android heeft het bedrijf nog zeker kansen.

De CEO van BlackBerry, maakt nu echter duidelijk dat hij ook winst wil zien uit de smartphonedivisie. Dat klinkt echter als een onhaalbare doelstelling. Winst maken met smartphones is eigenlijk alleen mogelijk met hoge volumes, oftewel hoge verkoopaantallen. Dat lijkt moeilijk te realiseren, maar wil BlackBerry zijn enterprisediensten blijven verkopen moet het wel over smartphones beschikken. Als BlackBerry zelf zou stoppen met het maken van smartphones dan moet het een partner vinden die BlackBerry Enterprise gaat aanbieden op zijn toestellen. Samsung heeft met Knox al een eigen enterprise-omgeving waarmee de belangrijkste potentiële partner al is afgevallen.

Of het ook mogelijk is om BlackBerry Enterprisediensten aan te bieden op Android-toestellen zonder medewerking van de fabrikant van dat toestel lijkt onmogelijk. Althans het lijkt onmogelijk om dezelfde hoge veiligheidsnormen te bieden dan op BlackBerry-smartphones. Iets waar veel klanten van BlackBerry, voornamelijk overheden, wel naar op zoek zijn. Het ligt meer voor de hand dat BlackBerry kleine volumes smartphones zal moeten blijven maken en dat het moet proberen om de kosten daarbij onder controle te houden, om vervolgens de winst binnen te halen met de verkoop van enterprisediensten.

De CEO van BlackBerry denkt er duidelijk anders over en volgens hem kan BlackBerry ook overleven zonder zelf smartphones te ontwikkelen.