BlackBerry stopt met de productie van zijn eigen smartphones. Het Canadese bedrijf heeft vandaag bekendgemaakt dat het de productie daarvan aan derde partijen overdraagt, de reden hiervoor zijn kostenbesparingen. Er blijven dus wel gewoon BlackBerry-smartphones uitkomen op de markt, maar de productie wordt door derden gedaan op verzoek van BlackBerry.

“Het bedrijf wil alle interne ontwikkeling van hardware stopzetten en dat uitbesteden aan partners“, stelt CEO John Chen in een statement dat MarketWire online zette. Met de beslissing komt een einde aan een tijdperk, want BlackBerry stond in de begindagen van de smartphone bovenaan de lijst. Maar waar bedrijven als Apple en Samsung met hun tijd wisten mee te gaan en goed in konden spelen op de behoeften van de markt, slaagde BlackBerry daar niet in.

In 2009 had het bedrijf nog een vijfde van de complete smartphonemarkt in handen, maar in de tussentijd is dat aandeel gezakt naar nog geen procent. Dat valt terug te zien in de kwartaalcijfers van BlackBerry. Het bedrijf boekte in het tweede kwartaal van dit jaar nog een verlies van 372 miljoen dollar, terwijl het vorig jaar in hetzelfde kwartaal nog 51 miljoen dollar winst boekte.

De nieuwe strategie van CEO John Chen werd eigenlijk al in 2013 aangekondigd. Chen werd aangesteld met de missie het bedrijf te transformeren, in een onderneming die zich meer zou concentreren op software en dienstverlening. Tegelijk wilde hij door over te stappen naar Android de smartphonetak weer winstgevend maken. Vreemd is dat niet, want afgelopen kwartaal waren de verkopen van BlackBerry-telefoons nog goed voor 30 procent van de omzet. Het kost echter teveel geld om de toestellen helemaal zelf te fabriceren.

Topman Chen gelooft overigens wel nog in het voortbestaan van het bedrijf. “We naderen een keerpunt in onze strategie,”  vertelde hij over de beslissing. “Onze financiële basis is sterk en de beslissing om ons te concentreren op software begint zijn vruchten af te werpen.”