2min

Als we Sammobile mogen geloven dan heeft Samsung een nieuwe tabletserie in ontwikkeling met de naam Galaxy Tab S, deze Tab S-tablets krijgen naar verluidt een AMOLED-scherm met een schermresolutie van 2560 x 1600 pixels, een Exynos octa-core processor en een vingerafdruksensor. Deze serie komt dan naast de Galaxy Tab 4, Tab Lite, TabPro, NotePro en Note te lopen.

Samsung heeft tot op heden eigenlijk nooit echt AMOLED-schermen gebruikt voor de tablets. Er is eenmalig een Galaxy Tab 7.7 uitgekomen maar daar lag destijds niet echt de focus op. Het voordeel van AMOLED-schermen is dat ze minder stroom verbruiken en een hoger contrast kunnen tonen. Ook zijn de kleuren vaak een stuk levendiger maar zijn de kleuren wit en zwart soms van iets mindere kwaliteit, al heeft Samsung in de loop der jaren veel verbeterd aan de kleuren van AMOLED-schermen.

Nu lijkt het erop dat Samsung met een compleet nieuwe serie komt welke voorzien zijn van AMOLED-schermen. De serie zou de naam Galaxy Tab S gaan dragen. Volgens Sammobile kunnen we tablets verwachten met een 8,4 inch en een 10,5 inch scherm. De schermen krijgen beide een QHD-resolutie van 2560 x 1600 pixels. Aan binnenkan worden de tablets verder identiek, een octa-core Exynos 5 (5420) chip, daarin zitten vier krachtige Cortex A15-cores met een kloksnelheid van 1,9 GHz en vier energiezuinige Cortex A7-cores met een kloksnelheid van 1,3 GHz. Deze worden gecombineerd met een Mali-T628 GPU met 6 cores. Een nieuwe chip van Samsung waarvan de eerste benchmarks beschikbaar zijn en die zijn uitstekend. Verder zou Samsung hebben gekozen voor een 8 megapixel camera aan de achterzijde en een 2,1 megapixel camera aan de voorzijde. Qua connectiviteit voldoen de tablets aan alle recente standaarden zoals Wifi a/b/g/n/AC, WiFi-direct, Bluetooth 4.0 LE, etc.

Qua ontwerp zouden de tablets veel gaan lijken op de Galaxy Tab 4 serie van Samsung maar dan met dunner bezels (rand rond het scherm). Er staan vier versies op het programma die verschillen in schermgrootte, 8,4 of 10,5 inch en met of zonder 4G-connectiviteit.

Al met al lijkt het erop dat Samsung met nog een tabletserie op de proppen komt. De zoveelste serie, waarvan het onderscheidt zich vooral beperkt tot het AMOLED-scherm. De Samsung TabPro-tablets hebben namelijk al een QHD-resolutie. Wat voor prijzen Samsung in gedachten heeft en of die onderscheidend zijn zal moeten blijken. In elk geval gaat Samsung met deze serie ook een beetje de concurrentie met zichzelf aan gezien het aantal tablets het bedrijf dan voert. Lees ook onze review van de Samsung Galaxy NotePro 12.2.

Bovenstaande afbeelding is van de Galaxy Tab 4