Samsung heeft vannacht tijdens een persbijeenkomst een nieuwe tablet uit de doeken gegaan. De Galaxy Tab S komt zal te verkrijgen zijn met een Super AMOLED-scherm van 8,4 of 10,5 inch, het is voor het eerst sinds jaren dat Samsung zo’n scherm in een tablet plaatst.

De Galaxy Tab S is met een behuizing van 6,6 millimeter dik een opvallend slanke tablet. Tevens is de nieuwe tablet lichter en sneller dan voorgaande apparaten van het Koreaanse bedrijf en bovendien voorzien van een Super AMOLED-scherm. Die schermen gebruikt Samsung al lange tijd in smartphones, maar het is voor het eerst sinds 2012 dat er weer eens een tablet met zo’n scherm op de markt komt.

De schermen tonen 2560 bij 1600 pixels en zijn volgens Samsung 20 procent helderder, de contrastratio is volgens het Koreaanse bedrijf maar liefst 100 maar zo goed als die van LCD-schermen. Het rekenwerk wordt geleverd door een Exynos 5- of Snapdragon 800-chipset bestaande uit respectievelijk acht of vier rekenkernen. Ook is er 3GB werkgeheugen en 16 of 32GB opslagruimte en micro SD-ondersteuning.

Het uiterlijk van de Galaxy Tab S is vergelijkbaar met dat van de Galaxy S5 (review), zo zitten er in de achterkant dezelfde kenmerkende putjes. Net als bij Samsung’s high-end smartphone zit onder het scherm een vingerafdrukscanner. Een hartslagmeter laat Samsung achterwege.

De tablets draaien op Android 4.4 KitKat (review) met daaroverheen Samsung’s eigen skin. Samsung levert tevens een lading extra applicaties mee in de vorm van Galaxy Gifts en Galaxy Essentials. Zo krijgen eigenaren bijvoorbeeld de beschikking over 50GB cloudopslag voor twee jaar bij Dropbox, Cut the Rope 2 en Hancom Office.

Beschikbaarheid

De 16GB-versie van de Galaxy Tab S 8.4 zal een adviesprijs van 399 euro krijgen, de Galaxy Tab S 10.5 moet 499 euro gaan kosten. De tablets komen beschikbaar in de kleuren titaniumbrons en wit. Vanaf 4 juli zullen de tablets in de Europese winkels belanden.