Samsung heeft tegenover SamMobile bevestigd dat de internationale varianten van de Galaxy S III en Galaxy S III mini inderdaad geen update naar Android 4.4 KitKat zullen ontvangen. Samsung beweert dat dit te maken heeft met een tekort aan werkgeheugen.

De Galaxy S III, het topmodel uit 2012, zal zoals gisteren al beweerd geen update naar de nieuwste versie van Android krijgen. Dat geldt tevens voor de mini-variant van dat toestel. Volgens Samsung is de grootte van het werkgeheugen hiervan de oorzaak, beide toestellen beschikken over 1GB werkgeheugen.

Door het beperkte werkgeheugen zijn de Galaxy S III en Galaxy S III mini niet in staat om Android 4.4 KitKat vloeiend te draaien. Dat is een opvallende uitspraak, want Google stelt dat KitKat zelfs geschikt is om op apparaten met 512MB te draaien. Dan gaat het wel om de standaardversie van Android, terwijl Samsung nog veel zaken toevoegt en aanpast.

Samsung is blijkbaar niet van plan om deze zaken te optimaliseren. Er zijn bovendien ook nieuwe Galaxy-toestellen met 512MB werkgeheugen die op KitKat draaien, deze beschikken over een minder zware skin. Samsung is niet van plan deze skin over te hevelen naar de Galaxy S III-modellen, volgens SamMobile zou dit invloed hebben op de verkoopcijfers van nieuwe apparaten.

Er zijn ook varianten van de Galaxy S III en Galaxy S III mini in omloop waarbij het werkgeheugen 2GB bedraagt, bijvoorbeeld modellen met ondersteuning voor 4G. Die varianten zijn wel geschikt voor KitKat en zullen de update binnenkort ontvangen.