Antivirusbedrijf G Data heeft ontdekt dat de Chinese smartphone-fabrikant Star producten standaard uitrust met spyware. De malafide software is verborgen in de Google Play-applicatie en niet te verwijderen.

De Chinese fabrikant Star blijkt een Android-smartphone met de naam N9500 in de fabriek te voorzien van spionagesoftware. De N9500 kost in verschillende webwinkels 130 tot 165 euro en het ontwerp lijkt op dat van de Samsung Galaxy S4. G Data roept eigenaars van de Star N9500 op om contact op te nemen met het antivirusbedrijf voor nader onderzoek. Bovendien moet de aankoop in overleg met de desbetreffende webshop ongedaan worden gemaakt.

De ontdekking werd gedaan door G Data, maar lijkt eind maart ook al eens aangekaart te zijn door concurrent Kaspersky. Naar eigen zeggen stuitte G Data per toeval op de malafide software, toen klanten verdacht gedrag hadden gerapporteerd. G Data concludeert dat de mogelijkheden dankzij de spyware vrijwel eindeloos zijn, omdat er onbegrensde toegang is.

De verborgen spyware toont voor gebruikers nauwelijks verdacht gedrag, omdat bij activiteit enkel het Google Play-logo wordt getoond. Ook worden log-bestanden met activiteit automatisch verwijderd. De trojan is ook in staat om op eigen houtje nieuwe software te installeren.

Android.Trojan.Uupay.D is volgens G Data onmogelijk te verwijderen omdat deze in de firmware gebakken is. Gegevens die door de malafide software worden verzameld, worden verzonden richting een anonieme server in China.