2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De politie van Londen en San Francisco weet te melden dat sinds de introductie van iOS 7 het aantal diefstallen van iPhones is afgenomen met respectievelijk 24 en 38 procent in vergelijking met de zes maanden daarvoor. Dit komt doordat een gestolen iPhone waardeloos is geworden, aangezien de dief de toegangscode, het Apple ID en het wachtwoord nodig heeft.

Als je een iPhone wil ontgrendelen, heb je bij de meeste gebruikers een toegangscode nodig. Mocht het toestel geen vergrendeling hebben, dan kon de dief voorheen gewoon in het toestel kan komen en terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Sinds de introductie van iOS 7 is dat niet meer mogelijk, bij het terugzetten naar de fabrieksinstellingen moet je namelijk ook een wachtwoord invullen. Zonder wachtwoord is het toestel niet te wissen.

Ook heeft de rechtmatige eigenaar de mogelijkheid het toestel op afstand te traceren, vergrendelen en wissen. Hierdoor kan de dief helemaal niets meer met het toestel. Het stelen van een iPhone is dus vaak zinloos en om die reden doen dieven er ook geen moeite meer voor, wat terug te zien is in de misdaadcijfers: er worden minder iPhones gestolen.

Inmiddels is er in de Verenigde Staten een wet aangenomen waardoor alle toestellen een antidiefstal-oplossing moeten hebben vanaf juli 2015. De fabrikanten hebben dus nog even de tijd om dit mogelijk te maken, maar zodra dit straks de standaard is, zullen de cijfers waarschijnlijk nog verder kelderen. We gaan ervan uit dat fabrikanten de functionaliteit straks wereldwijd beschikbaar zullen stellen, ook als er geen wet in Nederland voor komt.