2min

Volgens onderzoeksbureau IDC heeft de pc-markt in het afgelopen kwartaal in Europa, Afrika en het Midden-Oosten (EMEA) goede zaken gedaan. Volgens IDC is de groei van de pc-markt 10,5 procent in vergelijking tot hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Nadat er zeven kwartalen achter elkaar minder pc’s zijn verkocht in Europa, Afrika en het Midden-Oosten lijkt de markt nu te kantelen en is er in het tweede kwartaal weer een groei te zien in het aantal pc-verkopen. Met 21,9 miljoen stuks is er een groei gerealiseerd van 10,5 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De voornaamste groei komt uit West-Europa, daar zijn 25 procent meer pc’s verkocht wat vooral te danken is aan de enterprise-markt. Grote bedrijven die in een keer een hele hoop nieuwe computers aanschaffen. Iets wat ongetwijfeld ook weer te maken heeft met het afgelopen van de ondersteuning op Windows XP, waardoor systemen nu wel vervangen moesten worden. In Centraal en Oost-Europa is van een stijging geen sprake, daar daalde het aantal verkopen met 13,2 procent aldus het IDC, dat zou komen door de onstabiele politieke en economische situatie met Rusland. In het Midden-Oosten en Afrika gingen de pc-verkopen gestaag omhoog met 1,9 procent.

De pc-markt is op de weg terug maar nog zeker niet hersteld, in 2010 en 2012 werden er 25 miljoen exemplaren verkocht en aan dat aantal zitten we nog lang niet. Volgens de cijfers van het IDC is de groei op de desktop-markt overigens groter dan op de mobiele markt, zo is de stijging van het aantal desktop-computers 14,1 procent en het aantal mobiele computers 8,3 procent.

Hoewel de pc-markt goede zaken heeft gedaan in het tweede kwartaal is er nog geen sprake van structureel herstel. De verschillen in de regio’s binnen EMEA zijn nog erg groot en veel verkopen zijn te danken aan het afgelopen van de ondersteuning op Windows XP waardoor veel bedrijven massaal hun pc’s zijn gaan vervangen. De kans is groot dat deze stijging dan ook van tijdelijke aard is.

Veel fabrikanten hebben het afgelopen kwartaal goede zaken gedaan in EMEA, maar ook daar zijn de nodige verschillen te zien. Zo noteerde HP een groei van 27 procent en is het daarmee de grootste pc-verkoper op dit moment. Op de tweede plaats staat Lenovo, die in alle regio’s groei wist te noteren. Op de derde plaats is Acer terug van weggeweest, Acer deed het vooral goed in West-Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Op de vierde plek vinden we Dell, het afgelopen kwartaal wist het bedrijf zakelijk wel wat pc’s te verkopen maar in de consumenten markt deed het geen goede zaken waardoor Acer het bedrijf voorbij is gestreefd. Op de vijfde plek vinden we tot slot Asus, ook dat bedrijf deed hele goede zaken en dat resulteert in een vijfde plaats. Hierdoor is Apple verdrongen naar plekje zes. Op zeven vinden Toshiba, op acht Fujitsu, op negen MSI en op de tiende plaats Samsung.