2min

Microsoft heeft een belangrijke aanpassing gedaan in het beleid rond zijn besturingssystemen. Microsoft heeft besloten dat het fabrikanten is toegestaan om tablets te ontwikkelen met daarop het Windows Phone besturingssysteem, wel is dit alleen toegestaan als het schermformaat niet groter is dan 7 inch.

Voorheen mochten Windows-tablets alleen worden uitgerust met Windows 8 of Windows 8.1 welke ook geschikt is voor laptops en desktop-computers. Nu Microsoft de besturingssystemen steeds meer aan het samenvoegen is en ontwikkelaars één app kunnen ontwikkelen die zowel op Windows 8.1 als Windows Phone werkt, is het kennelijk tijd geworden om Windows Phone toe te staan op kleine tablets. Op tablets met een schermformaat van 7 inch of kleiner mag Windows Phone gebruikt worden, voor alle tablets met een groter scherm moet gewoon Windows 8.1 worden gebruikt.

Hoewel het idee van Microsoft zeker niet slecht is, zal de praktijk op dit moment nog niet geweldig zijn. Een 7 inch tablet met Windows Phone zal gewoon aanvoelen als een opgerekte smartphone. Zodra ontwikkelaars hun apps gaan aanpassen zodat ze op zowel smartphones als tablet en laptops goed werken, zal het gebruik van Windows Phone op een tablet wel tot zijn recht komen. Aangezien een app dan waarschijnlijk ook als tablet zal worden weergegeven en niet als smartphone.

Het grootste verschil blijft dan het startscherm en de manier waarop je een tablet configureert. Al zou Microsoft er goed aan doen het hele instellingen menu van Windows Phone op de schop te nemen en wat gebruiksvriendelijker te maken. Voor tablets van 6,01 tot 7 inch met Windows Phone moeten fabrikanten op dit moment wel de schermresolutie 1280 x 768 pixels gebruiken, dat is verplicht en aanpassingen hieraan zijn niet mogelijk. Hopelijk staat Microsoft in de toekomst wel hogere schermresoluties toe.