2min

Microsoft heeft zijn hardwarepartners het advies gegeven om tablets met schermen van 7 en 8 inch te voorzien van Windows 10 Mobile en tablets van 10 inch en groter te voorzien van de reguliere Windows 10-versie. Het gaat hierbij echt om een advies en fabrikanten kunnen er dus van afwijken.

Het grote verschil tussen Windows 10 en Windows 10 Mobile is dat er op de mobiele versie geen mogelijkheid is voor een desktopomgeving waar win32-applicaties kunnen worden gedraaid. Met Windows 10 Mobile zijn gebruikers echt aanwezig op de apps die te downloaden zijn uit de Windows Store. Met de normale versie van Windows 10 is dat allemaal wel mogelijk, maar als de fabrikant daarvoor kiest wordt de keuze in hardware wel beperkt. Windows 10 werkt namelijk alleen met chips van Intel en AMD. Intel heeft recent nieuwe Atom-processoren gepresenteerd die wel geschikt zijn voor tablets, maar AMD is eigenlijk niet actief op de mobiele markt. De mobiele chips van Intel zijn overigens weliswaar geschikt, maar kunnen zich nog niet meten met de Exynos chips van Samsung en de Snapdragons van Qualcomm.

Voor tablets van 10 inch en groter raadt Microsoft wel de normale Windows 10-versie aan, bij een dergelijk schermformaat kan eventueel ook nog gekozen worden voor krachtigere Intel-chips aangezien er dan ook meer ruimte is voor een hogere accucapaciteit.

Windows 10 Mobile is op dit moment nog niet beschikbaar en daardoor is het nog onduidelijk wat we kunnen verwachten. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk welke fabrikanten met een 7 of 8 inch Windows-tablet komen en daardoor is het ook niet duidelijk of er dan wordt gekozen voor Windows 10 Mobile of de normale versie.